• Naslovna
  • Novosti
  • Članovi Vlade TK na otvorenju “Sajma šljive” u Gradačcu
Novosti Saopćenja

Članovi Vlade TK na otvorenju “Sajma šljive” u Gradačcu

U Gradačcu je danas svečano otvoren 45. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije, poznatiji kao “Sajam šljive”. Na sajmu učestvuje više od 300 izlagača, kako iz Bosne i Hercegovine, tako i zemalja u okruženju.

Među brojnim zvanicama i gostima, danas je na Sajmu boravila i delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, koja je i ove godine jedan od pokrovitelja Sajma. Vlada TK je  odobrila sredstva u iznosu od 12.000,00 KM  na ime troškova organizacije i realizacije manifestacije „Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive” u Gradačcu. Delegaciju je predvodio premijer Kantona Jakub Suljkanović koji je kazao:

“Godinama sajam šljive potiče poljoprivredni razvoj u BiH. Zaštita minimalnih cijena otkupa, otkup organiziran na sistematičniji način, u velikoj bi mjeri zaštitili našu poljoprivrednu proizvodnju. Ne smijemo dozvoliti da budemo ovisni o uvoznoj hrani. Imamo prirodno bogatu zemlju i jako vrijedne ljude koji uz malu podršku ostvaruju zavidne rezultate. Sve ovo su izazovi, kojih smo mi u Vladi TK svjesni, ali pored naše želje i volje nismo u mogućnosti samostalno ponuditi adekvatan odgovor. Odgovor na ove izazove mora biti koordinirana aktivnost šire društvene zajednice, entitetskog i državnog nivoa, jer održivi razvoj voćarstva dugotrajan je proces u kojem moramo težiti jedinstvenom tržištu i poticajima, koji bi u narednim godinama trebali biti veći nego do sada. Svojim aktivnostima, prezentacijom najnovijih proizvoda i usluga iz oblasti proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštite sredstava, te okruglim stolovima, i stručnim naučnim savjetovanjima i prezentacijom programa regionalne saradnje iz oblasti biznisa i poljoprivrede, sajam nam uveliko pomaže na putu prema ovom cilju”.

Nakon otvorenja sajma članovi Vlade TK posjetili su Policijsku stanicu Gradačac koja je u fazi rekonstrukcije. Vlada TK odobrila je sredstva za rekonstrukciju zgrade PS Gradačac u iznosu 170.000,00 KM, a takođe su odobrena i sredstva za nabavku vozila, izgradnju prijavnice, opreme, računara u iznosu od 300.000,00 KM, što znači da je za PU Gradačac-PS Gradačac ukupno uloženo oko 470.000,00 KM.

Zatim je uslijedio obilazak centralne OŠ “Ivan Goran Kovačić”  na kojoj su u toku procesi rekonstrukcije fasade, obnova stolarije i centralnog grijanja za koju je Vlada TK odobrila sredstva u iznosu od 186.000,00 KM, a nakon toga posjetili su novosagrađenu područnu OŠ “Ivan Goran Kovačić” na Požarikama za koju je Vlada TK odobrila sredstva u iznosu 490.000,00 KM.

Tokom ovog obilaska  Ministar unutrašnjih poslova TK i predsjednik povjereništva OO PDA Gradačac gospodin Husein Topčagić je naglasio :

“PDA će maksimalno uložiti svoj angažman i nastaviti sa projektnim aktivnostima razvijanja lokalne zajednice, kantona i BiH u cjelini”.

 

Povezani članci

Održan radni sastanak u MO Požarike

U MZ Omazići održan radni sastanak inicijativnog odbora PDA

ODRŽANI PREDIZBORNI SKUPOVI PDA GRADAČAC U MO BAGDALE I MO ŠKORIĆI

Ostavite komentar