Novosti

OBILJEŽAVANJE GODIŠNJICE SMRTI SEADA HANIĆA ZV.HANIBAL

Dana 29.06.2020 godine preselio je penzionisani kapetan Armije Republike BiH, dobitnik najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” i istaknuti član Pokreta demokratske akcije Gradačac Sead Hanić zvani Hanibal.

Pokret demokratske akcije Gradačac želi da na prigodan način oda počast velikom čovjeku i istaknutom članu Pokreta demokratske akcije obilježavanjem godišnjice smrti, te na taj način da otrgne od zaborava uspomenu na Seada Hanića-Hanibala.

Na dan godišnjice smrti 29.06.2021 godine u 10:00 h članovi Pokreta demokratske akcije Gradačac položiti će cvijeće i proučiti Fatihu na mezaru Seada Hanića-Hanibala u Mionici 1-Krčevina.

Na  dženazi Seada Hanića zv.Hanibal, predsjednik GO PDA Gradačac Husein Topčagić odao mu je počast prigodnim govorom kojeg prenosimo u cjelosti:

“Poštovani Seade, ja i svi ovdje danas prisutni nismo došli da se od tebe oprostimo,opraštati se možda znači i zaboraviti. Došli smo da ti odamo počast i da ti se zahvalimo za sve ono što si učinio za ovaj grad i građane Gradačca.

U ovom trenutku sigurno je najteže tvojoj porodici, supruzi Adviji, sinu Arminu, kćerkama Lejli i Nejri kao i tvojoj braći, sestrama i ostaloj užoj porodici, kojima izjavljujem duboko saučešće. Tvoje zasluge posebno kao tvoj saborac želim istaći u odbrani Gradačca u vrijeme agresije na BiH i ovaj grad. Mnoge čelične grdosije agresora završile su a da nisu ni vidjeli Gradačac. Ti i tvoji saborci ostat ćete vječno zapisani kao borci čija će se djela dugo pamtiti i izučavati. Uostalom za svoje zasluge u odbrani BiH i Gradačca, dodijeljeno ti je najveće ratno priznanje “ Zlatni ljiljan”.

Koliki si ti čovjek govori nam i činjenica da si poslije rata sa 16 radnika osnovao kompaniju TMD “Hanibal” koja je počela raditi u ruševinama sa dvije zastarjele mašine. Danas je to priznata kompanija sa najmodernijom opremom, zaposlenim stručnim licima i obezbijeđenim plasmanom proizvoda u metalnoj industriji. Radnici ove kompanije sa ponosom ističu, da sa zadovoljstvom dolaze na posao. Bio si čovjek koji je za svakog našao vremena i pružao savjet i pomoć.U najtežim trenucima znao si za svakog naći riječi utjehe i pronaći rješenje. Svojim mudrim odlukama i rukovođenjem u toku rata i danas stvarao si uslove da Gradačac bude grad u kojem ima mjesta za svakoga , bez obzira na njegovo nacionalno, vjersko i političko opredjeljenje.

Nećemo te nikada zaboraviti jer ti si prijatelj ovog grada, prijatelj BiH, borac , “ Hanibal” i neko ko će ući u historiju kao jedna od najvećih ličnosti koje su živjele u Gradačcu. Zato lik i djelo Hanić Seada zv.Hanibal ne smijemo zaboraviti. Ja ti sa ovog mjesta obećavam da će tvoje ime ostati vječno zapisano i da će mlađe generacije imati mogućnost da se upoznaju sa tvojim likom i djelom. Hvala ti veliki čovječe na svemu, kao prijatelju, saborcu, privredniku, zlatnom ljiljanu i heroju ove zemlje. Neka ti je lahka zemlja bosanska. Da ti dragi Allah podari rahmet duši u najljepšim dženetskim baščama. Porodici još jednom izjavljujem duboko saučešće.”

 

 

Povezani članci

Sve je više uglednih sportista i uglednih građana koji podržavaju Pokret Demokratske Akcije

Pozivamo Vas na Centralni predizborni skup OO PDA Gradačac

KANDIDATI ZA GRADSKO VIJEĆE GRADA GRADAČAC

Ostavite komentar