• Naslovna
  • Saopćenja
  • SAOPŠTENJE ZA JAVNOST POVODOM POSTIGNUTIH REZULTATA NA LOKALNIM IZBORIMA 2020. GODINE
Saopćenja

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST POVODOM POSTIGNUTIH REZULTATA NA LOKALNIM IZBORIMA 2020. GODINE

Poštovani građani Gradačca, članovi i simpatizeri Pokreta demokratske akcije.

Nakon objavljivanja konačnih rezultata od strane CIK-a o završenim Lokalnim izborima 2020.godine, osjećamo potrebu da se sa ovim saopštenjem obratimo građanima Gradačca, članovima i simpatizerima PDA.

Na ovim Lokalnim izborima GO PDA Gradačac je kandidovao gospodina Huseina Topčagića kao kandidata za gradonačelnika grada Gradačac, te listu kandidata za gradsko vijeće grada Gradačac. Zvaničnim saopštenjem CIK-a naš kandidat za gradonačelnika sa osvojenih 7193 glasa nije dobio mandat gradonačelnika Gradačca. U gradsko vijeće grada Gradačac ušlo je 5 kandidata sa liste GO PDA Gradačac.

Ovim putem ne želimo da se pravdamo s obzirom da je građanima Gradačca poznato kako su prošli Lokalni izbori i kako su se odvijale predizborne kampanje. GO PDA Gradačac je na ove Lokalne izbore izašao samostalno i osvojene rezultate (kandidat za gradonačelnika 7193 i stranka 3077) smatramo uspješnim. Analize koje će se uraditi u predstojećem periodu a posebno glasovi koje je dala većina, po našem mišljenju ukazat će na sve probleme u gradu Gradačac koje smo ukazivali građanima u predizbornoj kampanji.

Poštujemo volju većine, međutim pobjednici u ovim rezultatima ne obećavaju bolji život i poboljšanje uslova u bilo kojem pogledu građanima grada Gradačac. To prije svega obrazlažemo, a na šta smo ukazivali u predizbornoj kampanji prezaduženošću gradskog budžeta i netransparentnom trošenju budžetskih sredstava  prije svega južni vodovod i vrlo lošem poslovanju javnih preduzeća i javnih ustanova.

U predizbornim kampanjama pojedine političke stranke, a prije svega GO SDA Gradačac zauzeo je stav da neće imati kandidata za gradonačelnika i da će podržati kandidata SD-a Mustafu Šakića kao kandidata za gradonačelnika grada Gradačac. Međutim rezultati izbora pokazuju da je stav GO SDA Gradačac neprincipijelan i da su igrali tzv „dvostruku igru“ radi svojih ličnih interesa koji su građanima Gradačca od ranije poznati.  Mnogi građani Gradačca, simpatizeri i članovi GO PDA Gradačac prepoznali su ovu neprincipijelnu kampanju GO SDA Gradačac, te su svojom podrškom i pismima iskazali nezadovoljstvo, ukazujući da su članovi GO SDA Gradačac kao i dio članova GO SD BiH Gradačac  svoje glasove dali kandidatu SDP-a Edisu Dervišagiću i time znatno uticali na konačan izbor za gradonačelnika Gradačca.

Ovim putem još podvlačimo da ne želimo da se pravdamo , nego samo da građanima Gradačca ukažemo šta je se dešavalo u predizbornoj kampanji , ko je kome šta obećavao kao i nesagledive posljedice koje će vrlo brzo uslijediti.

Ovih dana prema GO PDA Gradačac upućivani su razni signali kojima nas političke stranke iz Gradačca pozivaju da zajednički formiramo vlast ili opoziciju. U vezi sa ovim IO GO PDA Gradačac i GO PDA Gradačac zauzeo je stav  da je osnova za bilo kakvu koaliciju jasno definisana platforma sa ciljem djelovanja naredne 4 godine , te da se mora prekinuti sa praksom podjele „političkog plijena“ kroz direktorske pozicije, upravne odbore u javnim preduzećima i javnim ustanovama, te da se mora preuzeti zajednička koaliciona odgovornost u cilju prevazilaženja evidentnih nastalih problema kroz zajedničku odgovornost i određivanje zajedničkih upravnih odbora i postavljanje stručnih i odgovornih kadrova na direktorske pozicije bez obzira na stranačku pripadnost. U narednom periodu mora se prekinuti sa politikanstvom u cilju zadovoljavanja ličnih interesa i otpočeti raditi na ozbiljnim politikama u cilju zadovoljavanja boljih uslova za građane Gradačca.

Još jednom zahvaljujemo se građanima Gradačca , članovima i simpatizerima GO PDA Gradačac na podršci datoj na Lokalnim izborima i pozivamo ih da u narednom periodu redovno prate rad zakonodavne i izvršne vlasti grada Gradačac, a o svim uočenim nepravilnostima obavještavaju ovu stranku kako bi preko svojih gradskih vijećnika donosili pravilne odluke.

Svoj rad u gradskom vijeću grada Gradačac izabrani gradski vijećnici GO PDA Gradačac zasnivat će na principima Izborne platforme i obećanjima datim u predizbornoj kampanji.

Izbornim pobjednicima čestitamo i želimo da ovaj grad učine boljim za život građana Gradačca.

 

GO PDA GRADAČAC

Povezani članci

VLADA TUZLANSKOG KANTONA NA SJEDNICI ODRŽANOJ DANA 03.06.2019. ODOBRILA 306.291KM ZA IZGRADNJU, ADAPTACIJU I REKONSTRUKCIJU JAVNIH OBJEKATA NA PODRUČJU OPĆINE GRADAČAC

Promocija Pokreta Demokratske Akcije Gradačac

Održan sastanak povjereništva općinske organizacije Pokreta Demokratske Akcije Gradačac

Ostavite komentar