Saopćenja

U GRADAČCU KOALICIJA SDP I SDA

U Gradu Gradačac nedavno je konstituisano Gradsko vijeće. Koalicija za Gradačac koju čine SDP, RDS i NiP, potrudila se da obezbijedi većinu u Gradskom vijeću, pa su im u koaliciju pristupili i pet vijećnika SDA, nad kojim patronat ima jedan privrednik iz Gradačca. Koaliciji su takođe pristupili i jedan vijećnik Platforme za progres te jedan vijećnik SBB. Navedena koalicija glasala je i izabrala predsjedavajućeg vijeća gospodina Mehanović Hajrudina (RDS).

Ubrzo slijedi dogovor i podjela „plijena“ pa će se znati ko će i kojim Javnim preduzećima i Javnim ustanovama upravljati. Pristupanje SDA ovoj koaliciji je mnoge iznenadilo, imajući u vidu trenutno stanje na nivou Tuzlanskog kantona. Da li će se ova koalicija odraziti na pregovore oko formiranja vlasti na nivou kantona, ostaje da se vidi. U Gradačcu se uveliko širi priča da navedena koalicija i predsjedavajući Mehanović žele imati 2/3 većinu u Gradskom vijeću kako bi izvršili izmjene i dopune Statuta i Poslovnika o radu Vijeća, odnosno funkciju predsjedavajućeg proglasili profesionalnom i predvidjeli funkciju zamjenika gradonačelnika, što bi u svakom slučaju predstavljalo još jedan namet na budžet i porezne obveznike grada.

Ono što posebno zabrinjava, jeste činjenica da su mandat u Gradskom vijeću dobili šest vijećnika za koje postoji sumnja da su u sukobu interesa, od kojih je dan državni službenik i dva namještenika.

Na zahtjev Stručne službe Gradskog vijeća Gradačac broj : 03-04-2833/20 od 18.11.2020. godine, Ministarstvo pravosuđa i uprave TK-a, dalo je mišljenje broj: D-O6/1-04-026387-20 od 30.11.2020. godine, kojim je jasno definisano da li mogu i na koji način državni službenici i namještenici biti članovi u bilo kojem zakonodavnom organu. Ovaj dokument (mišljenje) nije dostavljeno na uvid široj javnosti niti Gradskom vijeću. Pored toga postavlja se pitanje da li su još tri vijećnika u sukobu interesa, jer su stalno zaposleni i rade u Javnim ustanovama, Javnim preduzećima i Turističkoj zajednici Grada Gradačac, koje se uveliko finansiraju iz Budžeta Grada Gradačac. Nameće se pitanje da li je konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Gradačac legalna.

Oformljenu koaliciju to ne interesuje, važno je podijeliti fotelje i podijeliti upravljanje nad Javnim preduzećima i Javnim ustanovama te predvidjeti nove funkcije i radna mjesta. Niko ne spominje veliki deficit u Budžetu Grada Gradačac, netransparentno i sumnjivo trošenje sredstava za „historijski projekat“ Južni vodovod, višak radnika u Gradskoj upravi, Komunalnom preduzeću, prezaduženost i deficit u Domu zdravlja, najvišu cijenu vode u regionu koju plaćaju građani Gradačca, izgradnji gradske garaže, adaptaciji zgrade kina i dr. Te što je prema izjavi gradonačelnika Edisa Dervišagića gradski budžet za 2021.godinu unaprijed potrošen. O bilo kakvom kulturnom, zabavnom i sportskom životu u gradu nema niti pomena.

Navedenoj koaliciji ostaje da počne rješavati navedene probleme za to su na Lokalnim izborima dobili glasove građana. Možda rješavanje problema obećava i koalicija SDP i SDA. Međutim dosadašnja iskustva govore sasvim drugačije.

U nastavku možete pročitati mišljenje Ministarstva pravosuđa i uprave TK-a, u kojem je jasno definisano da li mogu i na koji način državni službenici i namještenici biti članovi u bilo kojem zakonodavnom organu.

 

 

Povezani članci

Članovi Vlade TK na otvorenju “Sajma šljive” u Gradačcu

Vlada TK odobrila 10.000,00 KM za Medžlis Islamske Zajednice Gradačac, te 40.000,00 KM za sufinansiranje cestovne infrastrukture kroz MZ Lukavac Gornji

Održan veličanstveni Centralni skup Pokreta Demokratske Akcije Gradačac

Ostavite komentar